Wees voorbereid

Waar je ook heen gaat, wat je ook gaat doen en hoe lang je ook weg blijft.. je vergeet altijd wel iets in te pakken. Tijdens het reizen weet je nooit wat er gebeurd; elke dag is een nieuwe uitdaging en geweldige ervaring maar reizen is helaas niet altijd rozengeur en maneschijn (wij spreken uit ervaring). Je kan een geweldige dag hebben met snorkelen in Indonesië maar ook zomaar voedselvergiftiging oplopen in Vietnam. Niet om jullie bang te maken maar er kant altijd wat gebeuren. Maar als je je goed voorbereid zal je elke tegenslag op reis aankunnen. Dit is wat wij meenemen om nare verrassingen te voorkomen.

Het backpacken in Thailand is tegenwoordig bijna geen uitdaging meer maar landen als Myanmar hebben toch wat meer voorbereiding nodig. Het kan dus geen kwaad om te zorgen dat, voordat je vertrekt, nog even dit rijtje na te kijken of je niet iets vergeet.

EHBO kitje – We leven in 2015 en tegenwoordig kan je bijna overal pleisters, medicijnen, gaasjes of ontsmetter kopen. Toch nemen wij altijd een klein EHBO kitje mee. Je weet nooit wat er onderweg gebeurd en waar dat gebeurd. We hebben een klein kitje met pleisters, wat medicijnen, ontsmettingsmiddel, pincet en wat gaasjes. Het neemt geen enkele ruimte in en komt altijd van pas. Je kan zo’n kitje makkelijk online aanschaffen.

Een zaklamp – Wij verbazen ons nog steeds over het feit dat een meerderheid niet de moeite neemt om een zaklamp mee te nemen. Ze komen altijd van pas, waar je ook bent! Je zal jezelf vervloeken als je de grotten in Laos verkent en het wordt donker en je Laotiaanse helm zaklamp stopt er mee. En daarnaast is het elektriciteitsnetwerk in Azië niet zo betrouwbaar als die van ons. Wij nemen altijd een klein, waterdicht, zaklampje mee. Je weet maar nooit..

Een poncho – één van onze favorieten. Veel reizigers nemen het niet mee omdat je er altijd één kan kopen onderweg. Dat klopt, maar in praktijk zal je altijd zien dat op het moment dat de regen losbarst er in de weide omgeving geen poncho te vinden is. Toen wij in Vietnam waren (in de regentijd) zijn we nog nooit zo dankbaar geweest met ons stukje plastic! Terwijl we andere over straat zagen rennen in een kansloze poging hun bezittingen droog te houden liepen wij zonder problemen op straat.

Reserve cash – tegenwoordig heb je bijna overal ATM’s (behalve in Myanmar) maar je weet maar nooit wanneer je cash nodig hebt. De stroom kan uitvallen (wat nog wel eens gebeurd), je kan op een plek zijn zonder ATM’s, of de ATM accepteert je kaart niet. Dan zit je zonder geld. En er zullen altijd mensen zijn die je willen helpen maar geld doet wonderen, helaas. Wij hebben altijd $100 tot $150 Amerikaanse dollars bij ons als cash. Amerikaanse dollars worden bijna overal geaccepteerd. Uiteraard nemen we he niet mee in onze tas maar laten we het in een kluisje in het hostel (of de hostel kamer, goed verstopt).

Maak kopietjes – wij maken altijd kopietjes van onze belangrijkste documenten. Deze komen altijd van pas, niet alleen als je de ordinale documenten kwijt raakt. Als je beroofd word of je paspoort kwijt maken de kopietjes het werk van de politie en ambtenaren een stuk makkelijker (zeker in Azië). Het is ook een stuk makkelijker als je bijv. naar de Nederlandse Ambassade moet, die hebben dan gelijk je papieren. Wij ontmoette een meisje in Vietnam die 3 weken in Sapa ‘vast’ zat zonder geld en paspoort. Dat is het laatste wat je wil. Wij maken altijd een kopie van ons paspoort, ons papierwerk van de zorgverzekering, creditcards en betaalpassen.

Lees je in – we zeggen niet dat je complete geschiedenis boeken en reisgidsen uit je hoofd moet leren maar een beetje kennis van het te bezoeken land kan geen kwaad. Je zou het zelf ook niet leuk vinden als er toeristen in je woonplaats komen en alle normen en waarden aan hun laars lappen. Zo is het in Azië niet netjes om je voetzool naar iemand te richten of om iemand z’n hoofd aan te raken. Een beetje kennis van de cultuur en etiquette kan misverstanden voorkomen. Zo voorkom je dat je in de cel beland nadat je een boeddha beeld ‘versierd’ in Myanmar.

Verspreid je betaalpassen – wij reizen bijna altijd samen of met onze partners. Wij scheiden altijd onze creditcard en normale betaalpassen. Als er één kwijt raakt of gestolen wordt heb je altijd de andere nog. Als je alleen reist kan je een pas achterlaten in het hostel. Als je dit vraagt aan de mensen hier of in een kluisje legt zit je nooit zonder geld. Vergeet overigens niet je betaalpas te activeren voor pinnen buiten Europa. Je zal niet de eerste zijn die dit vergeet.