Reizen in Nepal

Vandaag las ik op ad.nl dat er een bus in Nepal was verongelukt. Zeker tien doden en een 25 (zwaar)gewonden. Waarom dit bericht? Heel simpel, wij willen volgend jaar naar Nepal gaan reizen.

Nu waren we al aan onze voorbereiding voor het reizen in Nepal bezig omdat we daar toch wel zo vroeg mogelijk mee wilde beginnen. Nu kan je jezelf afvragen of dit niet te vroeg is maar ik denk van niet. We zijn nog geen hostels aan het zoeken of busritten aan het boeken. Het is meer oriënterend bedoelt en zeker op je vliegticket kan je veel besparen als je er vroeg bij bent, of heel laat.

De kosten zijn dan ook het grootste punt om zo vroeg al te beginnen met plannen voor het reizen. Alles vooraf goed geregeld te hebben is toch wel prettig gebleken als je maar 3 of 3,5 week vakantie hebt. Mocht je nu een maand of langer gaan reizen en je hebt in elk land alle tijd om alles te zien raad ik je aan om niet te veel te plannen voor het reizen. Ga je echter net als wij maar 3 of 3,5 week reizen is dit toch wel aan te raden. Zo voorkom je dat je op het moment dat je bij het Annapurna Circuit bent voor een tour deze niet per ongeluk vol is geboekt of dat je achteraf tijd over blijkt te houden en weer dezelfde busrit terug moet nemen om toch nog een stad of eiland te kunnen bekijken wat je eerder hebt overgeslagen uit “tijdnood”. Voor het boeken van tours kan dit overigens ook weer nadelig werken als het ontzettend slecht weer is en je hebt al geboekt, je kunt helaas niet alles van te voren plannen voor het reizen. Daarnaast voorkom je onverwacht(e) hoge kosten, een hoop ergernissen en zorg je er voor dat je tijd optimaal benut wordt en niet met onnodig wachten ergens tot er een plekje voor je/jullie vrij is.

Wel of niet plannen?

Ik vraag mij dan ook af of en hoe andere mensen hun vakantie plannen? Ik was namelijk nooit zo van het plannen en zei altijd tegen iedereen van ga gewoon en plan zo min mogelijk. Toch ben ik hier na 2 jaar “vakantie reizen” van terug gekomen. Niet dat ik alles tot de laatste minuut plan maar ik probeer wel alles in grote lijnen klaar te hebben.

Ik was dus aan het plannen voor Nepal toen ik het bericht over het bus ongeluk las. Nu laten wij ons hier uiteraard niet door tegenhouden want dit soort dingen komt helaas vaker voor, zeker in Azië. Toch schrik je er wel even van. Schiet er toch even door je hoofd “is dit wel een veilig land om te gaan reizen?”. Maarja zoals vermeld kan je niet alles van te voren plannen en wij gaan altijd maar van het positieve uit.

Ik zou graag de mensen die dit blog lezen willen vragen OF en HOE zij hun vakantie plannen? Gaan ze naar een reisbureau en laten ze alles tot in de puntjes regelen of struinen ze zelf internet af voor goedkope tickets, hostel en andere zaken? Wij zien graag jullie reacties hierover.