De Tuk-Tuk

Hello TukTuk Sir?

De TukTuk, er zijn waarschijnlijk al honderden verhalen over geschreven. Iedereen die wel eens in Thailand, en met name Bangkok, is geweest weet wat voor een avonturen je kan beleven in de TukTuk. Wij, als WestlandersOpReis.nl zijn meer dan eens in Bangkok geweest en herkennen ondertussen de verchillende soorten TukTuks.

Voor degene die nog nooit in Thailand zijn geweest zullen we ons hier richten op een TukTuk soort die, als het tegen zit, jou een hele dag, ongewenst meeneemt naar nutteloze uitzichten. Wij noemen dit de ‘Hello-Mister, I-take-you-anywhere-you-want-TukTuk’. Als je voor het eerst naar Thailand gaat is er een hoop waar je rekening mee moet houden. Wat is de beste reistijd Thailand, waar vind ik een goed hostel of wat zijn de leukste Thailand bezienswaardigheden.
Toen wij voor het eerst in Bangkok waren hadden we geen benul over wat de prijzen waren en hoe de bestuurders van de TukTuk’s in elkaar zitten. Ze zijn allemaal even vriendelijk maar let’s face it; ze rijden je alleen rond voor het geld. Een enkele uitzondering daargelaten.

In Bangkok kom je overal een TukTuk tegen, dus wees niet bang om het hele eind naar je Hotel/Hostel terug te moeten lopen. Overal hoor je getoeter wat kenmerkend is voor Bangkok. In het begin kan het nogal irritant over komen maar als je alles een beejte door hebt is het wel logisch. Na enkele keren Bangkok hebben we het volgende ontcijferd; 1x toeteren is: ‘uitkijken, ik kom eraan!’, 2x toeteren is; ‘aan de kant, ik haal je rechts in en je kijkt maar gewoon uit!’, 3x toeteren is; ‘Je mag dan wel op een zebrapad staan maar ik rij je net zo goed dood vriend, oprotten!’. En zo zijn er nog veel meer.

Als je eenmaal in de TukTuk zit en VOORAF een prijs hebt besproken (doe dit altijd vooraf! anders komen ze met bijzondere, niet waarheid gerelateerde bedragen aanzetten), kom je achter de bijzondere manier van rijden hier met de TukTuk. Hoewel ze hier niet harder dan 80 rijden danken we God op onze blote knieën dat we elke keer weer heel aankomen! En het maakt niet hoe vaak je in een TukTuk heb gezeten, het blijft een zenuwslopend tafereel.

De o zo vriendelijke TukTuk driver

Even terugkomend op de ’Hello-Mister, I-take-you-anywhere-you-want-TukTuk’. ALLE TukTuk drivers spreken je aan met; ‘Hello Mister, where you want to go?’. Zo ook onze befaamde TukTuk driver. Het verschil is alleen dat ze veel minder geld vragen dan hun collega TukTuk’s waardoor wij als gierige Hollanders denken; ‘Die heeft zeker net een TukTuk en kent de prijzen nog niet’. Zo dachten wij ook de eerste keer. Wij wilden naar de Grand Palace die dag en deze ’Hello-Mister, I-take-you-anywhere-you-want-TukTuk’ bracht ons erheen voor een schijntje! Onderweg begon hij wat onverstaanbaar Engels te praten over vrienden die een kledingwinkel hadden.. Whatever dachten wij, zolang we maar bij het Grand Palace komen. Na een ritje van 10 minuten stopten we bij een kleding winkel die in de verste verte niet leek op de Grand Palace die wij op Google hadden opgezocht en in onze folder stond.

De o zo vriendelijke TukTuk driver vertelde dat dit een winkel was van een vriend en dat wij maar heel even naar binnen moesten gaan, alleen om te kijken, maar als het kon natuurlijk ook wat kopen. You buy shirt from friend, he pay my gasoline my friend. Het eindigt altijd op my friend. Het blijkt dus dat deze TukTuk drivers hun benzine krijgen als zij toeristen naar bepaalde winkels brengen wat uiteraard de lage kosten voor de TukTuk verklaren. De eerste keer dat we zo’n ‘Hello-Mister, I-take-you-anywhere-you-want-TukTuk’ hadden, hebben we uit goed fatsoen maar wat gekocht, wat ons op meer onverwachte winkelbezoeken kwam te staan.
De tweede keer trapte we weer in de goedkope prijzen van onze TukTuk driver, niet nadenkende over onze eerdere ervaringen met goedkope TukTuk’s. Alles ging goed totdat de driver zei; ‘Yes, I have friend with very nice shop….’. And here we go again. Deze keer hebben we helemaal niks gekocht en waren we elke keer binnen 2 minuten weer buiten. Iets wat bij onze ’Hello-Mister, I-take-you-anywhere-you-want-TukTuk’ niet goed in de smaak viel gezien het feit dat hij ons bij de eindbestemming afgooide en toen wij terug kwamen er niet meer was.. Iets wat je wel een gratis ritje oplevert maar voor beide partijen zonde van de tijd is geweest!

Dus; mocht je ooit in Bangkok zijn en een TukTuk driver vraagt bijzonder weinig geld voor zijn ritje. Zeg dan altijd dat je GEEN bezoek wil brengen aan al zijn vrienden met winkeltjes.. Meestal gaan de prijzen dan ineens omhoog, maar het scheelt zowel jou, als de TukTuk driver een hoop ergernis!

Lees meer over het backpacken in Thailand!